Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Medische begrippen
Aandrang incontinentie
Acute pijn
Angst
Bedplassen
BPPD
Chronische pijn
DCD - ontwikkelingsstoornis van de coördinatie
Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie
Fijne motoriek
Grote motoriek
Hyperventilatie
Incontinentie
Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie
Lage rugpijn
Motoriek
Pijn
Pijnwaarneming, pijnervaring en de pijngrens
Reflex motoriek
Rsi
Rugpijn
Shin-splints
cesar url bar
 

Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie


Druppelincontinentie is ongewild verlies van urine zonder aandrang. Deze vorm van incontinentie komt vooral op oudere leeftijd voor. De blaas raakt vol, kan zich niet op een normale wijze legen of de blaas wordt niet meer goed afgesloten. De blaas is dus niet meer in staat de urine te verzamelen en vast te houden tot aan een gewenst tijdstip van urinelozing. Daarom noemt men het ook wel de "overloopblaas" of "druppelincontinentie". De urine komt ongewild (druppelsgewijs) vrij en dat gebeurt vanzelfsprekend niet op een gewenste plaats, noch op de gewenste moment.

Overloopblaas zowel bij mannen als bij vrouwen

We kennen hierbij 2 vormen:
  1. De blaas raakt vol, wordt echter niet normaal geprikkeld door rek, de prikkel voor urinelozing komt niet/ of niet voldoende op gang. Druppelsgewijs wordt de urine verloren t.g.v. de overrekking van de blaas, de blaasopening is daardoor onvoldoende gesloten. Vandaar de naam "overloopblaas".
  2. De blaas uitgang wordt niet goed meer afgesloten en de urine komt druppelsgewijs naar buiten, in plaats dat het verzameld wordt in de blaas tot er urinelozing gaat plaats vinden.
Druppelincontinentie komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij mannen kan de prostaatvergroting de oorzaak zijn. Bij vrouwen kan er sprake van een overgangs verschijnsel zijn. Ook zaken als urine weg infectie, pisbuis vernauwing, mictie reflex stoornissen en zwakke bekkenbodem spieren kunnen de oorzaak zijn voor deze vorm van incontinentie.

Tevens kan een obstructie in of rond de urinebuis ( zoals bij de prostaat vergroting) de oorzaak voor het niet goed kunnen lozen van de urine zijn.

Overloopblaas behandeling

Voor zowel de man als de vrouw is een overloopblaas als oorzaak voor de incontinentie zeer onprettig en kan met schaamte gevoel gepaard gaan en zelfs angst opwekken. Je hebt de blaas niet meer onder controle en je verliest urine druppelsgewijs, bij houdingsveranderingen en bij drukveranderingen in de onderbuik regio. Gelukkig is ongewild urine verlies in veel gevallen te verhelpen, middels regelmatig naar het toilet gaan, blaas training, toilethouding en bekkenbodem training.

Neem bij beginnende klachten direct uw maatregelen en ga er wat aan doen, hoe langer u wacht hoe complexer het probleem en de oplossing hiervoor kunnen worden.

Blaas training

De huisarts zal u (de patiént) bij 1e consult adviezen geven over toiletgang en de plashouding. Aangezien ons toilet gedrag een gewoonte is, in vele jaren is opgebouwd en we op hogere leeftijd met deze klacht te maken krijgen is ondersteunende therapie bij een oefentherapeut Cesar geen overbodige luxe. De patiént zal daar niet alleen de training krijgen om het probleem aan te pakken en op te lossen, hij/zij zal ook ruimte hebben om de bijkomende gevoelens van schaamte en angst te kunnen bespreken en verwerken.

De huisarts zal in ieder geval onderliggende oorzaken als infectie e.d. moeten behandelen. Eventueel kan de huisarts een middel voorschrijven om de urine-uitstroom te verbeteren, zoals bijv. alfuzosine, de invloed van de medicatie op deze klachten is beperkt en als er hiermee na 6 weken geen verbetering is opgetreden zal de huisarts deze medicatie stoppen.

Obstructie in of rond de urinebuis

Indien er sprake is van een ernstige obstructie in of rond de urinebuis zal overgegaan moeten worden op operatief ingrijpen, dit zal uiteraard door de uroloog moeten worden beoordeeld en uitgevoerd.