cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

De bekkenbodem


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 25-05-2009


Zoals het woord al aangeeft zit er een bodem in ons bekken, de bodem van onze romp.

Bouw

De bodem zorgt dat de buikholte aan de onderkant is afgesloten, zodat de buikinhoud (de organen) in de buikholte blijven. In de bekken bodem zitten 2 resp. 3 openingen. De anus of de darmopening is de opening waardoor het onverteerde restafval van ons voedsel afgevoerd wordt. De blaasopening, de doorgang van de blaas naar buiten, waarlangs het vocht met opgeloste afvalstoffen, verzameld in de blaas, uit het lichaam afgevoerd wordt en bij de vrouw de vagina of het geboortekanaal.

Functie

De spieren rond deze openingen de bekkenbodemspieren, o.a. de musculus pucococcygeus hebben drie functies: dragen (van de buikorganen), openen en sluiten. De bekkenbodem draagt bij aan een goede lichaamshouding en een optimale druk in de buikholte. De bekkenbodemspieren zijn, net als alle andere spieren, aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet. Ondanks de seksuele revolutie is het bekkenbodem gebied voor vele van ons nog onbekend terrein.

Werking

De werking van de spieren van de bekkenbodem is te vergelijken met de werking van een trampoline. Je kunt op de trampoline staan(1), de krachtige veren dragen jou lichaam. Als je er op springt geeft de trampoline eerst mee (2) (ontspant) om vervolgens na totale rek terug te veren (3) en helpt je opwaarts te springen, hoe meer veerkracht hoe hoger u komt.

 1. Om de organen in de buikholte te ondersteunen en uw plas of ontlasting op te houden, moet de bekkenbodem voldoende b asisspanning hebben.
 2. Tijdens plassen, ontlasten, vrijen en bevallen, moet de bekkenbodem inveren , zich ontspannen.
 3. Bij zwaardere belasting en verhoogde buikdruk zoals bij bukken, tillen, lachen of sporten, moet de spier extra kunnen aanspannen - terugveren .

Spanning

De spanning van de bekkenbodemspieren kan goed, te laag of te hoog zijn. Het niet goed functioneren van de spieren kan leiden tot onvoldoende steun aan de bekkeninhoud, of een algehele verhoogde druk in de buikholte. In beide gevallen kan het leiden tot stoornissen in de organen van het kleine bekken.

Stoornissen

De stoornissen welke kunnen ontstaan zijn:

 • Incontinentie voor urine of ontlasting;
 • Seksuele stoornissen zoals erectiestoornis, vaginisme, uitblijven van orgasme;
 • Verzakkingen van darmen, baarmoeder of blaas;
 • Slechte doorbloeding van bekkenbodem gebied met als gevolg aambeien.
 • De veerkrachtige bekkenbodem werkt nauw samen met de buikspieren en het diafragma.
 • De buikspieren, diepe heupspieren, de bekkenbodemspieren, de rugspieren en het diafrgama zitten als korset rond de buikholte en geven samen met het bekken en de w.k. steun aan het lichaam, zorgen bij een goede balans en samenwerking voor een juiste houding en stabiliteit en houden de inwendige druk in de buikholte op peil tijdens onze activiteiten.

  Klachten

  Klachten in het kleine bekken komen veel voor, rond 1 miljoen Nederlanders heeft er last van. De klachten komen bij de vrouw vaker voor ten gevolge van de anatomie van de bekkenbodem en de zwaardere belasting door zwangerschap en bevalling. Mensen met incontinentie klachten hebben er zelf veel moeite mee, zij schamen zich vaak en raken ongewild in een isolement uit angst dat hun handicap ontdekt wordt. Het is nog steeds gênant om er over te praten, jammer want wij kunnen van elkaar veel leren en elkaar er in helpen.