cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

Benigne Paroxysmal Positional Vertigo of Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 25-07-2009


De reden dat u iets bent gaan zoeken en lezen over deze aandoening is veelal omdat u of iemand uit uw omgeving last heeft van deze aandoening. De huisarts heeft de diagnose gesteld en u bent verwezen naar een oefentherapeut. Op deze plaats wil ik enig voorlichting geven over de Benigne Paroxsimale Positie Duizeligheid. Naast informatie over BPPV is hier tevens informatie over de therapeutische begeleiding in mijn praktijk: Gezond vanuit de Kern. .

BPPV of BPPD is

Benigne staat voor goedaardig, dus ongevaarlijk; paraoxismale betekent aanvalsgewijs. We hebben dus te maken met een aanvalsgewijze, positieafhankelijke ongevaarlijke duizeligheid. De oorzaak zit in het binnenoor, kleine kristallen afkomstig uit het utriculum ( het zakvormige deel van het labyrinth) hebben zich na hoofdtrauma ( kopstoot), ontsteking of infectie of tgv degeneratieve afwijking van het binnenoor verplaatst naar het semicirculaire kanaaltje. (10) Door beweging van het hoofd worden deze kanaaltjes geprikkeld en de prikkels zetten aan om de balans te herstellen. Echter, de kristallen prikkelen het slakkenhuis voordurend, waardoor gevoel van duizeligheid (dysbalans) ontstaat.

Gelukkig is deze vorm van duizeligheid een goed te behandelen vorm.

 

Kenmerken BPPD

Duizeligheid is aanwezig na
 • beweging van het hoofd (veelal vooroverbuigen, naar boven kijken of omrollen in bed)
 • De duizeligheidaanval duurt meestal niet langer dan minuut.
 • Is vaak aanwezig in liggende situaties.
 • M.n. de laatste is het kenmerk waarmee het zich onderscheidt van andere vormen van duizeligheid.

   

  Ongevaarlijk toch zeer hinderlijk

  Natuurlijk beïnvloedt de klacht het dagelijks bewegen en het balans bewaren, vandaar ook dat u met deze klachten niet moet gaan deelnemen aan het verkeer. Onverwachts beegen met het hoofd geeft duizeligheid en daarmee het risico dan u niet voldoende alert op de situaties in het verkeer kunt reageren. Om de organen in de buikholte te ondersteunen en uw plas of ontlasting op te houden, moet de bekkenbodem voldoende b asisspanning hebben.

  Aanpassingen in het dagelijks leven

  Indien u duizeligheids klachten heeft op basis van BPPD moet u er voor zorgen dat de klachten u zo min mogelijk hinderen en dus zo min mogelijk ontstaan. U heeft hier invloed op door

 • Het hoofd stiller te houden, d.w.z. voor en achter over buigen van het hoofd voorkomen.
 • In bed gebruik maken van 2 kussen waarbij zowel de nek als het hoofd in een hoek van 45 * ten opzichte van de romp liggen.
 • Ga liggen op de niet aangedane zijde
 • Ga b ij het opstaan uit bed eerst 1 minuut, in goed gestrekte positie, op de rand van het bed zitten.
 • Draai het hoofd rustig bij achterom kijken, liever vanuit het hele lichaam draaien als dat kan.
 • Adem goed door als u een duizeligheids aanval heeft.
 • De behandeling van BPPD

  Middels de Epley manoeuvre, welke door de huisarts of de therapeut wordt uitgevoerd verplaatsen de oorkristallen zich terug naar het utriculum. Deze manoeuvre bestaat uit 4 houdingen die telkens zorgvuldig uitgevoerd moeten worden en waarbij de behandelaar goed let op de reactie in de ogen. De bewegingen van de ogen (de zgn. nystagmus) geven ernst van de draaiduizelingen weer. De test gebeurt op oefen of onderzoeksbank: van zit naar ruglig het hoofd opzij gedraaid naar de kant van de klachten, vervolgens het hoofd naar de andere kant gedraaid, vervolgens op de zij gedraaid met de neus naar de bank, terug gebracht in zit houding.

  De 4 fases worden door de onderzoeker ondersteunend uitgevoerd en deze zal continu de ogen observeren. Afhankelijk van de ernst van de duizeligheid wordt iedere positie 30 tot 60 seconden vast gehouden.

  Na deze behandeling: moet u minimaal 10 minuten wachten voor u naar huis kunt gaan en u mag niet zelf aan het verkeer deelnemen. De eerste nachten moet u half zittend slapen de romp in een hoek van 45 tov de benen

  Na deze behandeling:

 • De kapper en de tandarts vermijden
 • Blijf met 2 kussen slapen op de niet aangedane zijde.
 • Houd overdag uw hoofd zo rechtop mogelijk
 • Begin na 3 dagen met de thuisoefeningen

  Ervaring

  Duizelig zijn is een nare ervaring, laat u daarom behandelen als de diagnose BPPD is gesteld. Jolande van Ek, Oefentherapeut Cesar in de praktijk Gezond vanuit de Kern heeft ervaring in het behandelen van deze aandoening.In de periode van klachten wordt er veel aandacht betseed aan adem en ontspanningstechnieken om herstel te bevorderen en om de nare ervaringen met enige rust te kunnen benaderen. Na herstel van de klachten is het raadzaam te werken aan stabiliserende oefeningen voor de romp en de nek om recidiverende klachten te voorkomen.