cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

Hoesten en proesten


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 21-12-2004, laatst upgedate op: 10-06-2008.


Om beschadiging van de stembanden als gevolg van het hoesten te voorkomen is enige scholing op dit gebied van groot belang, zeker voor hen die hun stembanden willen benutten om mooie klanken ten gehore te brengen aan publiek.

Allereerst zal ik uitleggen waarom we hoesten en wat er nu eigenlijk gebeurt als je hoest.
Hoesten is de meest gebruikte expiratoire vorm van luchtstroom om slijm en stofdeeltjes uit het lichaam te werken.
Hoesten wordt in gang gezet door een irritatie in de luchtwegen van stofdeeltjes, haartjes, prikkelende luchtjes en/of extra slijm in de luchtwegen ( zoals bij verkoudheden en infecties). De prikkel gaat naar de hersenstam en die geeft het hoestsignaal aan de borstkasspieren af. Omdat we hoesten vervelend en lawaaierig vinden, zijn we het in de loop der jaren fout gaan doen. (let op kleine kinderen zij doen het nog goed!)

Wat kan er nu eigenlijk mis gaan door hoesten

Omdat hoesten helaas door velen van ons technisch niet goed wordt uitgevoerd geeft dit nogal eens beschadiging aan de stembanden, ook naar het onderlichaam kan hoesten een negatief effect hebben. Verkeerd hoesten kan de bekkenbodem onder de verhoogde druk doen wijken met kans op urineverlies.

Hoesten en ademsteun

Bij het hoesten maken we ook gebruik van de ademsteun. De bekkenbodemspieren (sluitspieren) spannen samen met buik- en rugspieren (spiercorset) aan, in de buikholte ontstaat verhoogde druk, deze verplaatst zich via het midderif naar de borstholte.
Het middenrif spant zich excentrisch werkend aan en drukt op de samengedrukte buikinhoud (dit gebeurd bij schreeuwen, hoesten, defeacatie, bevallen, etc.). Ademsteun samen met aanspannen van de borstuitademingsspieren om de lucht naar de keel mond holte te pompen geeft weer samen met keel, hals, mond, kaak, tongbeen spieren- en stembanden fonetische krachten om zo de klank te krijgen die men wil bij zingen en spreken.

Bij goede ademsteun moeten de bekkenbodemspieren aanspannen, om te voorkomen dat er onderde gordel vervelende dingen gebeuren.

Verkeerd hoesten is rampzalig voor je stembanden

Met kracht worden de stembanden stijf op elkaar gehouden, je bouwt met de ingeademde lucht een inwendige sterk verhoogde druk op, om vervolgens met kracht de lucht te laten exploderen en daarbij de stembanden met een klap uit elkaar te laten springen.
Door de explosieve kracht komen de naar beneden gezakte stof- en/ of slijm- deeltjes los om langs de stemplooien en via de mond naar buiten te komen.
Soms zit het slijm zo diep dat je echt een hele hoestbui nodig hebt om de troep naar buiten te werken. Het slijm is eruit, helaas de stemplooien blijven geïrriteerd achter.

hoesten bij het zingen

Schrapen

Sommige mensen (vooral mannen hebben die neiging) proberen het hoesten te vermijden door het schrapen van hun keel, ook deze techniek is voor de stembanden niet aan te raden.
Hierbij krijg je door de superlangzame en zware trilling van de stembanden dat het slijm eraf geschud wordt. De stemplooien worden zelfs zo droog dat het directe gevolg is dat je slijmvliezen extra hard aan het werk gaan om te zorgen dat de stembanden snel weer vochtig worden. Zij mogen immers niet droog liggen! Maar helaas werken slijmvliezen niet plaatselijk.

Hoest inkorten

Een andere bekende manier van de hoest in korten (vermijden van hoestbui) is de stempleet dicht knijpen en als extra versterking de schouders optrekken, in één keer de lucht er uit knallen extra hard uit, een zware harde hoest, helaas een zware aanslag op je stembanden. (en op de oren van je omgeving)

Hoest inhouden

Als laatste kan iemand de hoest inhouden door als het ware naar binnen te hoesten. De druk in de bovenste regio van de borstkas wordt verhoogd door dichtknijpen van de stemspleet, het hoofd wat naar voren buigen, optrekken en naar voren trekken van de schouders, vast houden van lucht in de keelholte, neus en mondholte en de obstructie als het ware dieper naar binnen geperst. Je hoort een benauwd geluid vanuit de keel, de buik bolt sterk op bij de krachtsexplosie en het hoofd loopt rood aan (door de drukverhoging). Even lijkt het probleem opgelost.
Het hoesten begint dan toch weer want ons lichaam zal alles uit de kast halen om de obstructie (stof of slijm) naar buiten te werken.

Prikkel te onderdrukken

Hoestdrankjes en dergelijke helpen eigenlijk niet om de hoest prikkel te onderdrukken, zij verzachten de keel. Het beste is om dus zo min mogelijk te hoesten en alles te doen om de hoest prikkel geen kans te geven. Maar wij zangers leven nu eenmaal niet in een rook, stof, en of virus vrije omgeving.
Sterker nog Tourdionners vinden zingen zo leuk dat we zelfs uitjes organiseren naar een gezellige, oude, stoffige jeugdherberg. Wij zullen dus moeten blijven hoesten om de troep uit ons lichaam te lozen.

Tourdionners *
geen ramp, ik beschrijf hier voor jullie hoe je verantwoord kunt huffen = hoesten zonder kracht .
Neuriën een heel bekende techniek om dat diepe taaie slijm los te werken is het voort brengen van neuriënde geluiden
(Oh ,... dus daarom komen die hoestbuien aan het begin van de repetitieavond van...) Het is dus aan te raden om 's middags thuis al te beginnen met neuriën om zo het diep zittende slijm vast los te werken.
Als het dan eenmaal naar boven komt met zachte druk via open keel mond en stembanden naar buiten huffen.
Zoemen hiervoor geldt het zelfde als hierboven
Huffen Hoesten met een open glottis (=stemspleet) een zachte en laag in de borstholte opgebouwde druk die het slijm naar buiten werkt. Hierbij moet de rug gestrekt zijn, het hoofd losjes iets achterover gebogen
zijn en de schouders laag om de luchtweg zo vrij mogelijk te hebben.
Autodrainage rustig langs de neus inademen tot longen vol zijn
Adempauze met open bovenste luchtwegen >2 sec. zodat lucht achter de obstructie stroom zuchtend uitademen waarbij de rug en borstkas goed gestrekt blijven en de bovenste luchtwegen open blijven terwijl de lippen op elkaar zijn, de adem stroomt langs de neus naar buiten.
Van onderaf in de borstkas bouw je druk op en daarmee duw je de troep naar boven, bovenin aangekomen zachtjes naar buiten huffen
Hoesten met open stemspleet als je dan toch moet hoesten, hoest dan zacht met open keel en open stemspleet die "stille" techniek klinkt een beetje als een hese hond die blaft.

Tot nog toe hebben de stembanden binnen TOURDION het overleefd.
Laten we ons lijf niet te kort doen en met deze nieuwe technieken kijken of we onze stembanden een lange en mooiere klankweg kunnen geven door ze bij irritatie met zachtheid te behandelen.
Van droogleggen hebben de meeste Tourdion stembanden geen last we moeten immers ons lijflied in ere houden.

Wie meer hulp nodig heeft, nodig ik uit voor een privé les hoesten en proesten.

* Tourdion is de naam van het koor waar de therapeute zingt...