cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

Oefentherapie, geschikt voor mij?


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 08-08-2011


Je eerste indruk wordt grotendeels bepaald door lichaamshouding en gezichtsuitdrukking.

Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te geven

(Wim Triesthof 1944 )

In de periode dat je lichaam sterk aan het groeien en veranderen is, weet jij je geen raad met jou lichaam en dat komt in jou houding en beweging tot uitdrukking. Juist in deze periode met je lichaam aan het werk gaan is leuk, boeiend, stimulerend en zal je een verder op weg helpen. Met houdingsbewustwording kun je namelijk nogal eens je eerste indruk verbeteren en lichamelijke klachten, zoals knieklachten, rugklachten, schouderklachten, hoofdpijn verhelpen of beter nog voorkomen. De behandeling wordt gericht op het aanleren van een optimale en mooie houding.

Houding bij jou

Je leert oefeningen doen om: je spieren te versterken, je lichaam beter te leren kennen en oefeningen waardoor je steviger in je schoenen staat letterlijk en figuurlijk. Jou prestaties op sport en bewegingsgebied zullen met sprongen vooruit gaan, zodra je weet hoe je het lichaam beter kunt gebruiken.
Uiteraard moet je dat je leert gaan gebruiken thuis, op school, in je sport en tijdens je hobby's en baantje. Net als leren schrijven, tennissen en straks autorijden, leer je stap voor stap wat je kan doen om je houding te verbeteren, om het vervolgens te kunnen toepassen. Op het moment dat je het lichaam beter kent ga je het ook beter begrijpen en gebruiken. Het spreekwoord jong geleerd is oud gedaan is hierin zeker toepasselijk.


Stress in mijn lijf

Op jou leeftijd kan verminderd zelfvertrouwen, onzekerheid, faalangst, gepest worden, verlieservaringen veel impact hebben. Een veroorzaker van stress zijn. De tienertijd is een actieve periode in je leven, je ontwikkelt op alle gebieden en dat kan soms zo veel zijn, dat je er door lichamelijk en /of mentaal door in de war raakt. Je staat voor de vragen om te ontdekken wie je bent?, wat je kan? en wat je wil? Sommigen hebben in die zoektocht een steuntje in de rug nodig.

Een oefentherapeut kan dat steuntje in je rug geven, je leren steviger op je eigen benen te gaan staan, je lichaam beter te leren kennen en gebruiken en dat helpt jou weer om beter jou eigen beslissingen nemen.

 

Mijn lijf doet lastig

Gespannen gevoel, vreemde ademhaling, lichamelijke klachten, gespannen spieren, pijnlijke gewrichten je bent jong maar je lichaam zet je aan alle kanten op de rem. Het hebben van klachten kan zoveel invloed hebben dat het je functioneren en je prestaties beïnvloedt.
Als je in therapie gaat wordt je zo gecoacht dat je weer zekerheid gaat creëren voor jezelf, zelfvertrouwen gaat voelen, leert omgaan met de lichamelijke en mentale stress, lastige situaties en gerichte keuzes leert maken. We werken tijdens het coachen met lichaamsgerichte oefeningen, herkenbare situaties zodat dat wat je leert concreet is en toepasbaar wordt.

Je kunt je leren ontspannen en rust creëren voor jezelf. Je leert een goede spanning opbouwen in de houdingsspieren, belangrijk om jezelf te voelen en voor je zelf op te kunnen komen. Je krijgt kennis en ervaring op het gebied van spanning en ontspanning, lichaamshouding, verwerking van lastige situaties en ook ga wat voor jou belangrijk wordt in de relatie met het school, thuis, vrienden enz..

Oefentherapie geschikt voor mij ?

Herken jij je als een jongere met:

  • een slechte houding, vermoeid en slungelig bewegen

  • met ademklachten en of flauwvallen
  • lichamelijke klachten zoals knieklachten,rugklachten, hoofdpijn, veel zwikken door de enkels
  • spanningsklachten zoals slecht slapen, duizeligheid, , onzekerheid, faalangst, spanningen

Omdat je ouders een voorbeeld voor je zijn, of je wilt of niet, is het soms te adviseren dat ook zij in therapie komen om aan hun houding te werken, zodat jij een beter voorbeeld krijgt.
Neem dan contact met mij op en we kunnen samen (met een van je ouders) bespreken wat je nodig hebt.

In samenwerking met een psychologe en/of de ambulante begeleider op school geeft het net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt.
De praktijk in de Gezond vanuit de Kern op de Overtoom te Castricum, biedt de mogelijkheid om zonodig samen met de psychologen Mw.Dr. B. Jansen, Mw. A. Buerman gezamelijk een behandelplan te maken.

Relevant om te lezen: Houding, laat zien wie je bent