cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

Wat een leuk koppie


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 02-03-2009


De eerste indruk die we van een ander krijgen is de aanblik van het gezicht.

Wie de neus van een kind afveegt, kust de wang van zijn moeder.
George Herbert Engels dichter (1593-1633)

Niet alle kinderen worden op deze manier aangesproken, gecomplimenteerd en dat is voor zowel het kind als de ouders niet altijd even makkelijk. Een goede beheersing van de mimische spieren geven met elkaar een leuke uitstraling. George Herbert was zich hier al bewust van in 1600, net als een oude schoolvriend van mij, nu revalidatiearts, Dr. P. Jongerius die in nov. 2004 gepromoveerd is in onderzoek naar Botox ® dat de overmatige speekselproductie bij kinderen met cerebraal parese remt. Een kind dat kwijlt wordt te weinig geknuffeld was zijn motivatie bij het hele onderzoek.

Een gezonde mondmotoriek zorgt ervoor dat je door je neus kan ademhalen en dat je de tong en de lippen op de goede manier gebruikt, zodat je verstaanbaar praat. Met je tong tussen je tanden of met een dikke tong praten is vaak een gevolg van verkoudheid en verstopte neus. Hoor je jezelf echter vaak tegen kinderen zeggen “Doe je mond eens dicht” dan is er sprake van open-mond-gedrag en dan is dat meestal het gevolg van een zwakke mondmotoriek. De mondmotoriek is te verbeteren door de mondspieren door middel van oefeningen sterker te maken en door oefeningen te doen voor verbetering van coördinatie, zoals je ook elke andere spier in romp, been of arm kan trainen.

Kenmerken van de zwakke mondmotoriek

Als de mondmotoriek van jong af aan al zwak is er veelal sprake van een sensorisch integratie probleem. De baby, die knoeit bij het drinken van de borst of uit de fles, krijgt veel valse lucht binnen moet dus veel boertjes laten hierbij is al duidelijk dat de lippen onvoldoende om de tepel of de speen sluiten. De peuter, die kauwt met open mond, heeft veel slijmvorming en praat traag en of onduidelijk. De kleuter, die veel binnensmonds spreekt, is slecht verstaanbaar en heeft constant een volle neus.
Op basis school leeftijd ziet de tandarts of de orthodontist soms dat het kind met de tong tegen de tanden duwt tijdens slikken. De onjuiste manier van slikken kan ervoor zorgen dat het gebit vervormt. Zelfs na of tijdens het dragen van een beugel. De middelbare scholier, die zich regelmatig verslikt of een hoog oppervlakkig adempatroon heeft, heeft een zwakke mondmotoriek. Dit zijn allemaal kenmerken en aanwijzingen die duiden op een zwakke mond motoriek met de gevolgen voor het spreken, het eten en drinken en het ademen.

De eerste indruk

De mondmotoriek is opvallend en in het oog springend, ga je bij deze kinderen hun verdere motoriek testen dan blijkt ook daar nogal eens het een en ander aan te schorten. Er kan sprake zijn van een geretardeerde motorische ontwikkeling, welke als geheel aangepakt en gestimuleerd moet worden. Als het kind op een natuurlijke manier gestimuleerd wordt, in zijn eigen tempo, zijn motoriek onder controle te krijgen en verder kan ontwikkelen, zullen verkeerde, inefficiënte bewegingspatronen er niet insluipen. Het kind vind dan betere aansluiting in het spel en communicatie met andere kinderen.

  • Algemene oefeningen voor de mimische spieren
  • Oefeningen voor de tong
  • Oefeningen voor de lippen
  • Oefeningen voor de wangen

De samenwerking tussen en logopedist en een oefentherapeut is dan ook ter extra stimulering van de verder ontwikkeling van het kind waarbij een zwakke mondmotoriek geconstateerd is.
De praktijken in de Kern op de Overtoom te Castricum, bieden u deze mogelijkheid aan, de gevestigde logopedisten Mw. Astrid Nuijtinck, Mw. Willemijn Zeegers en oefentherapeut Mw. Jolande van Ek werken met elkaar samen.

Relevant om te lezen: Mondmotiek