Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Toepassingen
Chronische pijn
Zwanger
Lichamelijke klachten
Indicaties
Kosten in de zorg
Cesar tarieven
cesar url bar
 

Zwanger


Tijdens de zwangerschap veranderen het gewicht, je houding en worden de gewrichten beweeglijker onder invloed van hormonen. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Als blijkt dat jou spierkracht onvoldoende in staat is om voldoende steun te geven aan het veranderende lichaam, of als je beweging en houdingsgewoonten niet optimaal zijn, kan dit de oorzaak voor klachten zijn. Het bewegen gaat klachten geven, voor je het weet ga je minder bewegen en doen er steeds meer dagelijkse bewegingen pijn en/of gaan lastig. Je komt in een neergaande spiraal. Gelukkig kun je ook tijdens de zwangerschap hier iets aan doen, om dit te verhelpen en te voorkomen.

Algemene tips

Zorg in ieder geval dat je beweegt, zonder je grenzen over te gaan. Geef je lichaam de juiste steun als je zit, staat en loopt. Wissel houdingen voldoende af. Beweeg rustig en gelijkmatig. Luister goed naar je lichaam, ga je grens niet over maar ondermijn ze ook niet. Kom op de juiste manier van je bed af, sta goed op uit een stoel, buk met ondersteuning van bekken en lage rug.

Gericht oefenen tijdens zwangerschap

Soms is er meer nodig dan algemene tips. Omdat het schaambotje, de heup en / of het SI gewricht klachten geeft, is je dagelijks bewegen dusdanig verstoort dat je met de algemene tips geen verbetering voelt. Neem dan contact op met de oefentherapeut. Een beginnende bekkeninstabiliteit is goed op te vangen en verergering is te voorkomen. De oefentherapeut kijkt naar je houding en bewegingsgewoonten, onderzoekt de spierkracht en spierspanning en luistert naar je hulpvraag. Er wordt een actief en passief bewegingsonderzoek gedaan naar de verschillende structuren van het bekken. Samen met jou wordt een haalbaar doel opgesteld om je zwangere lichaam de juiste ondersteuning te gaan geven, afgestemd op jou persoonlijke situatie. Met het oefenen werk je ondertussen aan het vergroten van de belastingsmogelijkheden, zodat je de zwangerschap zo fit mogelijk wordt en zo optimaal mogelijk door komt. Tevens word je voorbereidt op een goede bevalling.


Een oefentherapeut Cesar zal tijdens de begeleiding altijd streven naar een goede balans tussen belastbaarheid en belasting.

Zwanger zijn kan een geweldige tijd zijn, zeker als je alle zeilen bij zet om je lichaam optimaal door deze zware fase heen te loodsen. Het is jou lichaam dat het nieuwe leven vormgeeft, het is jou lichaam dat daarom extra aandacht en ondersteuning kan gebruiken. Zorg goed voor jezelf en vraag ondersteuning waar het nodig is, de oefentherapeut coacht je graag door een opwaartse spiraal, waarbij je eigen doel gehaald wordt.