Omdat goed beleid opstellen belangrijk is voor zowel de patienten, de therapeuten als de verzekeraars heb ik mij in april 2001 voor het LIPZ project aangemeld.
Het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie, de Nederlandse Vereniging van oefentherapeuten Mensendieck, de Vereniging Bewegingsleer Cesar, het College voor Zorgverzekeringen, de Kontactcommissie Publiekrechtelijke Ziektekostenregelingen voor Ambtenaren, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Zorgverzekeraars Nederland hebben gezamelijk een netwerk voor Landelijke Informatie voorziening Paramedische Zorg tot stand gebracht.
Doel van Lipz projectIn de praktijken aangesloten bij LIPZ worden gegevens vastgelegd over de paramedische zorg. Die gegevens worden op een centraal punt verwerkt en bestudeerd door ervaren onderzoekers. Zo kan nauwkeurig worden nagegaan wat de paramedici doen en of dit beter kan. Uiteindelijk leidt dit tot een verbetering van paramedische zorg door:
- Zorg en preventiebeleid
- Verzekerings/financieringsbeleid
- Kwaliteitsbeleid
Hoe wordt het gedaan? De paramedici (40 fysiotherapie praktijken, 20 Cesar praktijken en 20 Mensendieck praktijken) die hun medewerking verlenen aan het project LIPZ, stellen aan het Nivel (dit instituut is belast met LIPZ project) de benodigde informatie ter beschikking. De informatie bestaat uit:
- Gegevens uit het bestaande declaratieverkeer
- Gegevens die samenhangen met de verwijzer en de verwijzing
- Gegevens die samenhangen met het behandelplan en de behandeling van de patienten
Patienten die bij mij in de praktijk komen en niet willen dat hun gegevens (die overigens anoniem verstuurd worden) gebruikt worden, kunnen dit aangeven en deze worden dan niet in de verwerking opgenomen.
|