Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Achtergrond informatie
Natuurlijk bewegen
Geschiedenis van de Cesartherapie
Geschiedenis van de Mensendieck therapie
Geschiedenis van de Fysiotherapie
Feldenkrais
Oefentherapie Cesar ontwikkeling
Andere therapieën
cesar url bar
 

Natuurlijk bewegen


Mensen bewegen. Wij lopen, gaan zitten, staan op, bukken, tillen, springen, ieder op zijn eigen manier, niet iedereen gebruikt daarbij dezelfde spieren in dezelfde mate. Ons bewegen en het aanleren van nieuwe bewegingen gebeurt grotendeels onbewust. Op deze manier ontwikkelt iedereen haar/zijn eigen houdings-en bewegingsgewoonten.
Niet al onze gewoontes zijn goed voor ons lichaam. De basisgedachte van Oefentherapie Cesar is:
  • Dat er een optimaal basispatroon van bewegen is aan te wijzen
  • Dat iedereen zijn houdings- en bewegingsgewoonten kan
  • ontwikkelen en/of beinvloeden via een gericht leerproces
Bewegen wordt goed genoemd als o.a. spieren optimaal samenwerken, gewrichten op de juiste manier worden belast, de belasting en belastbaarheid moeten met elkaar in balans zijn.


Goed bewegingspatroon zonder klachten

natuurlijk bewegenAls spieren goed samenwerken en gewrichten op de juiste manier belast worden, spreken we over een "goed bewegingspatroon". Goed, kwalitatief en gezond bewegen voelt rustig aan en verloopt zonder onnodige spierspanningen. De bewegingen gaan dan soepel en natuurlijk. Door goed bewegen kunnen lichamelijke klachten voorkomen worden en de reeds bestaande klachten kunnen verminderen en/of verholpen worden.

Bewust zijn van je lichaam

bewust zijn van je lichaamBewust zijn van je lichaam. Rustig de tijd nemen om het lichaam te laten wennen aan een nieuwe beweging, is er voor de meesten van ons niet bij. Het nieuw geleerde moet, het liefst, direkt goed en snel. Dat ons lichaam, bij het doen van nieuwe dingen tegensputtert, omdat het nieuw geleerde niet gelijk automatisch gaat, zijn we ons vaak niet bewust. Als we de spanning voelen, denken we dat de extra spanning die we voelen, komt door onze hoge inzet om het goed te doen. Bij alles wat makkelijk en soepel verloopt rijst bij velen van ons de vraag: "Levert dit wel voldoende resultaat op?"

Leren bewegen

Door je bewust te worden van je lichaam, je bewegingen en de manier waarop je je beweegt, wordt je je tevens bewust van onnodige spierspanningen en eventueel verkeerd gebruik van je lichaam. Eenmaal bewust hiervan, kun je jouw gewoonten veranderen of nieuwe bewegingen aanleren. Goed bewegen is te leren, volgens een motorisch leerproces, de bewegingsleer van Mw. Marie Cesar.

Deze bewegingsleer is uitgegroeid tot een volwaardige paramedische behandelmethode: Oefentherapie Cesar.