Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Achtergrond informatie
Natuurlijk bewegen
Geschiedenis van de Cesartherapie
Geschiedenis van de Mensendieck therapie
Geschiedenis van de Fysiotherapie
Feldenkrais
Oefentherapie Cesar ontwikkeling
Andere therapieën
cesar url bar
 

Feldenkrais


Methode Feldenkrais

Een praktische en efficiënte methode om het bewegen te leren is de Feldenkraismethode. Feldenkrais maakt met name gebruik van de gerichte aandacht. Bewegingen zijn zo vanzelfsprekend dat we ze gedachtenloos en aandachtsloos kunnen doen of ze nou groot of klein zijn.

Het dagelijkse bewegen wordt veelal op de automatische piloot uitgevoerd. Hierbij merken we meestal niet hoe belastend het bewegen kan zijn voor het lichaam.

Dat wat we doen krijgt de aandacht, hoe we bewegen om het te kunnen doen is bij de meeste van ons nauwelijks in beeld.

feldenkrais

Feldenkrais kijkt juist naar de talloze bewegingsmogelijkheden en hoe we dat kunnen vormgeven. Feldenkrais is een leerproces. Waarin je ontdekt hoe je beweegt, door nieuwe, ongewone, eenvoudige, speelse bewegingen te doen en te combineren (liggend of zittend op de grond). Waarin je ervaart dat je jezelf belemmert in je mogelijkheden en hoe het lichaam anders kan bewegen. Waarin je bewust wordt van de manier waarop bewegingen verlopen, van de relatie tussen skelet, spieren, zenuwstelsel en de manier van waarnemen, voelen en denken. Waarmee je leert een beweging efficiënter, gemakkelijker en vloeiender te maken. Dit zelf ervaren en ontdekken kenmerkt de Feldenkrais methode, het organisch leren. Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen, vice versa. Moshe Feldenkrais koos voor ingang via het fysieke omdat daar veranderingen gemakkelijker waar te nemen zijn.