Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Medische begrippen
Aandrang incontinentie
Acute pijn
Angst
Bedplassen
BPPD
Chronische pijn
DCD - ontwikkelingsstoornis van de coördinatie
Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie
Fijne motoriek
Grote motoriek
Hyperventilatie
Incontinentie
Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie
Lage rugpijn
Motoriek
Pijn
Pijnwaarneming, pijnervaring en de pijngrens
Reflex motoriek
Rsi
Rugpijn
Shin-splints
cesar url bar
 

Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie


Door verhoogde druk in de onderbuik of het kleine bekken, als gevolg van hoesten, niezen, persen, verkeerde houding bij tillen, vrijen, zwakke balans in spierkorset rond het bekken en plotselinge houdingsveranderingen kan urineverlies ontstaan, we spreken hier van stress incontinentie.
Dit is niet de stress van druk, druk, druk, maar de stress van verhoogde inwendige druk in de buikholte.

Stressincontinentie vaker bij vrouwen dan bij mannen

De stressincontinentie klacht is anders dan bedplassen en komt vaker voor bij vrouwen dan mannen.
Waarschijnlijk heeft 50% van alle vrouwen wel eens last van ongewild urineverlies, helaas gaat niet iedere vrouw serieus met haar klacht aan de gang met het gevolg dat boven de 70 jaar 20% van de vrouwen er dagelijks last van heeft. Deze vorm van incontinentie komt meer voor bij zwangere vrouwen, vrouwen na hun bevalling en op hogere leeftijd als het lichaam en met name de spierspanning en kracht af genomen is.

Stress incontinentie goed te behandelen

De stress incontinentie is zeer goed te behandelen met behulp van oefentherapie. Tijdens de therapie zal gewerkt worden aan het verbeteren van de spierkracht van de bekkenbodem spieren, de spierbeheersing van de spieren rond het bekken en de bekkenbodem, het verbeteren van de stand van het bekken in verschillende dagelijkse bewegingen en belastingen.

Bekken en blaas bij een vrouw

Bij een goede ondersteuning van het bekken tijdens het bewegen en bij het belasten van het bekken in de juiste stand wordt de verhoogde druk, die opgebouwd wordt, goed opgevangen en zal deze verhoogde inwendige druk niet tot onwillekeurig leeg drukken van de blaas lijden.

Tevens zal de vrouw leren hoe haar blaas goed te legen.

Omdat de incontinentie al snel gepaard kan gaan met spanning, angst, schaamte zal ook bij deze vorm van incontinentie aandacht besteed worden aan toilethouding, toilet gedrag en ontspanning.

Bekken spiertraining

Helaas kan deze vorm van incontinentie ook veroorzaakt worden door een verzakking van de baarmoeder of de blaas. Met behulp van spiertraining kunnen de spieren weer goede ondersteuning gaan geven aan de inwendige organen van het bekken, maar indien de verzakking te ernstig is, de banden waarmee de baarmoeder, de blaas en de darmen op hun plaats gehouden moeten worden te sterk gerekt zijn, zal een andere vorm van behandeling noodzakelijk zijn.