Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Medische begrippen
Aandrang incontinentie
Acute pijn
Angst
Bedplassen
BPPD
Chronische pijn
DCD - ontwikkelingsstoornis van de coördinatie
Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie
Fijne motoriek
Grote motoriek
Hyperventilatie
Incontinentie
Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie
Lage rugpijn
Motoriek
Pijn
Pijnwaarneming, pijnervaring en de pijngrens
Reflex motoriek
Rsi
Rugpijn
Shin-splints
cesar url bar
 

Lage rugpijn


Lage rugpijn komt vaak voor, kent geen onderscheid tussen "jong" en "oud" -en kan optreden zowel door overbelasting als door beschadigingen van spierweefsel, bindweefsel of botweefsel. De oorzaak kan aangeboren zijn, in de loop der jaren ontstaan door langdurige overbelasting en/of na een (kortdurend) trauma ontstaan. De pijnklacht kan chronisch zijn, bij overbelasting komt dit vaak voor, of het kan acute pijn zijn, zoals na een trauma met of zonder weefselbeschadiging.

Kenmerken

Lage rugpijn wordt gekenmerkt door lichte, hevige (soms aanhoudende krampen), stekende pijn in uw onderrug (oftewel. pijn in de lage rug), met eventuele uitstraling naar de bilstreek, de benen en of de buik.

Rugklachten oorzaken

Een aantal verschillende rugklachten voorbeelden wil ik hier benoemen: Ingezakte wervel, scheefstand rug van een of meerdere wervels (scoliose) een gewrichtsontsteking, spit, hernia, verkeerd tillen...
In sommige gevallen betreft het een aangeboren kwaal, in andere gevallen is het gebruik van de wervelkolom of rug de oorzaak van het probleem. Voor alle duidelijkheid, voornamelijk oorzaken van lage rugpijn zijn:

 • verkeerde houding (Rsi t.g.v. verkeerd zitten op uw werkplek, thuis)
 • verkeerde bewegingen (sporten, werken)
 • overbelasting (verkeerd tillen, door uw rug zakken)
 • stress (psychisch)
 • ontsteking (infectie)
 • aangeboren rug problemen (= vergroeiing van wervel c.q.wervels)
 • combinatie ervan

Herstel en prognose

Lage rugpijn heeft goede vooruitzichten op genezing wanneer het lichaam is in goede conditie is -en er sprake is van een "acute" rugpijn probleem. Hoe ouder het probleem, des te lastiger is het genezingsproces. In chronische gevallen, zoals bij aangeboren aandoeningen bv. scoliose, kan het herstelproces langer duren -en de therapie zich beperken tot het "leren omgaan met pijn".

U kunt van een oefentherapeut (en ook van uw arts) niet verwachten om uw pijn in de rug weg te halen en daarmee het probleem voor u op te lossen. U zult zelf hard aan het werk moeten gaan. De essentie hiervan is het trainen -en verbeteren van de kracht van de rompspieren. Het uitgangspunt is een betere houding, een betere conditie en de juiste bewegingen, oftewel het goede bewegingspatroon aanleren om darmee de lage rug en de rest van het lichaam steun te geven, verder overbelasting te voorkomen en tot een beter bewegingspatroon komen.

Lage rugpijn oplossingen

 • Juiste oefeningen gegeven door een oefentherapeut.
 • Net als bij hardlopen bijvoorbeeld, zal ook bij lage rugpijn, een geleidelijk opbouw van conditie, door oefeningen, houding, belasting -en belastbaarheid van uw lichaam plaats vinden.
 • Zich aanpassen aan eigen conditievermogens.
 • Zich (eventueel) aanpassen aan uw werkomgeving, maar nog beter, uw werkomgeving aanpassen aan uw lijf!
 • Per definitie meer bewegen.

Behandeling van kinderen

Behandeling van kinderen kenmerkt zich door het gecoördineerd en gericht bewegen tijdens spelen, terwijl behandeling van volwassenen meer is gericht op het corrigeren van de foutieve bewegingen en het direct/gericht versterken van de rompspieren (verbetering van de rug, bekkengordel en buikspieren), aangezien deze elkaar beïnvloeden en dus van elkaar afhankelijk zijn.

Met allerlei algemene bewegingsactiviteiten (sporten, werken, spelen) bevordert u de rug conditie, zoals de kracht van uw spieren. Door gericht bewegen verbetert u de stabiliteit in het bekken en lage rug gebied, de doorbloeding in dit gebied, het lichaamsgevoel, de juiste spierspanning wat met elkaar bijdraagt tot een verbeterd bewegingspatroon en belastingpatroon. Waarbij belasting en belastbaarheid op elkaar afgestemd kunnen worden.

Pijnklachten en advies

Raadpleeg ten alle tijden uw arts of een oefentherapeut indien pijnklachten optreden.
Een verkeerd patroon is snel in gesleten als reactie op de pijn, een goed bewegingspatroon is altijd aan te leren.


Relevant om te lezen: rugspier versterkende oefeningen, rugpijn, pijn in de lage rug, Cesartherapie helpt bij lage rugklachten.