Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Medische begrippen
Aandrang incontinentie
Acute pijn
Angst
Bedplassen
BPPD
Chronische pijn
DCD - ontwikkelingsstoornis van de coördinatie
Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie
Fijne motoriek
Grote motoriek
Hyperventilatie
Incontinentie
Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie
Lage rugpijn
Motoriek
Pijn
Pijnwaarneming, pijnervaring en de pijngrens
Reflex motoriek
Rsi
Rugpijn
Shin-splints
cesar url bar
 

BPPD of BPPV


BPPV= Benigne Paroxysmal Positional Vertigo of Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid

De reden dat u iets bent gaan zoeken en lezen over deze aandoening is veelal omdat u of iemand uit uw omgeving last heeft van deze aandoening. De huisarts heeft de diagnose gesteld en u bent verwezen naar een oefentherapeut. Op deze plaats wil ik enige voorlichting geven over de Benigne Paroxsimale Positie Duizeligheid. Naast informatie over BPPV is hier tevens informatie over de therapeutische begeleiding in mijn praktijk: Gezond vanuit de Kern.

BPPD of BPPD is


Benigne staat voor goedaardig, dus ongevaarlijk; paroxismale betekent aanvalsgewijs. We hebben dus te maken met een aanvalsgewijze, positieafhankelijke ongevaarlijke duizeligheid.
De oorzaak zit in het binnenoor, kleine kristallen afkomstig uit het utriculum ( het zakvormige deel van het labyrinth) hebben zich na hoofdtrauma ( kopstoot), ontsteking of infectie of tgv degeneratieve afwijking van het binnenoor verplaatst naar het semicirculaire kanaaltje (10).

Door beweging van het hoofd worden deze kanaaltjes geprikkeld en zetten aan om de balans te herstellen. Echter, de kristallen prikkelen het slakkenhuis voordurend, waardoor gevoel van duizeligheid (dysbalans) ontstaat.

Gelukkig is deze vorm van duizeligheid een goed te behandelen vorm.

Plaatje van het oor



Kenmerken BPPD

Duizeligheid is aanwezig na beweging van het hoofd (veelal vooroverbuigen, naar boven kijken of omrollen in bed)

De duizeligheidaanval duurt meestal niet langer dan minuut

Is vaak aanwezig in liggende situaties

M.n. de laatste is het kenmerk waarmee het zich onderscheidt van andere vormen van duizeligheid.

Ongevaarlijk toch zeer hinderlijk

Natuurlijk beïnvloedt deze klacht het dagelijks bewegen en het bewaren van de balans , vandaar ook dat u met deze klachten niet moet gaan deelnemen aan het verkeer. Onverwachts bewegen met het hoofd geeft duizeligheid en daarmee het risico dan u niet voldoende alert op de situaties in het verkeer kunt reageren.

Aanpassingen in het dagelijks leven

Indien u duizeligheids klachten heeft op basis van BPPD moet u er voor zorgen dat de klachten u zo min mogelijk hinderen en dus zo min mogelijk ontstaan. U heeft hier invloed op door het hoofd stiller te houden, d.w.z. voor en achter over buigen van het hoofd voorkomen. In bed gebruik maken van 2 kussen waarbij zowel de nek als het hoofd in een hoek van 45 * ten opzichte van de romp liggen. Ga liggen op de niet aangedane zijde en ga bij het opstaan uit bed eerst 1 minuut, in goed gestrekte positie, op de rand van het bed zitten. Draai het hoofd rustig bij achterom kijken, liever vanuit het hele lichaam draaien als dat kan. Adem goed door als u een duizeligheids aanval heeft.