Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

Hoofdpijn


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 26-05-2008


Hoofdpijn heeft verschillende vormen en kent verschillende oorzaken.
Hup de schouders eronder, hoofd op, ervoor buigen is zwak... allemaal uitspraken die ons leren ons te verharden, verstarren in onze houding om de tegenslag te bestrijden.

Neem een pijnstillers al of niet met codeïne, dan ben je over een 1/2 uur van de pijn af, weer aanspreekbaar, de oude. Dit is het beeld wat zowel jijzelf als je omgeving vast houdt. De pijnlijke knie, rug enz daar willen we wel rekening mee houden maar dat hoofd moet gewoon niet zo zeuren.

Ik benader als oefentherapeut en ex hoofdpijn cliënt, hoofdpijn op een heel andere manier. Met dit artikel wil ik daar het een en ander over vertellen.

Hoofdpijn dwingt ons lichaam tot rust, deze rust heeft een herstellende werking op de verschillende systemen in ons lichaam, ik denk daarbij aan spierspanning, emotionele evenwicht. Om bij hoofdpijn tot een goede genezing te komen is daarom zelfonderzoek van groot belang. De zelfwerkzaamheid van de patiënt in het ontdekken waar de remming, spanning, blokkade zit, om zo te komen tot een nieuwe balans. (balansherstel)

Verschillende hoofdpijnklachten en oorzaken

Eerst wil ik de verschillende (hoofdpijnklachten) oorzaken toelichten.

Zo is er de te hoge spanning in/rond de nek, rond de bloedvaten van de nek ontstaat een te hoge spanning. Deze spanning kan veroorzaakt worden door

  • fysieke te hoge belasting of overbelasting, door
  • mentale te hoge belasting
  • of door onverwerkte emotionele problemen
Er ontstaan er dan hoofdpijnklachten.

Fysieke overbelasting

Fysieke overbelasting lijkt makkelijk op te lossen, gewoon wat rustiger aan doen, meestal blijkt het moeilijker dan je denkt, omdat men het patroon van over de grens gaan moet doorbreken. De disbalans kan ontstaan door fysiek zwaardere belasting dan de belastbaarheid van het lichaam aan kan. Je zult eerst je eigen fysieke belastingspatronen en grenzen moeten leren kennen en herkennen, om vandaar uit tot een nieuw belastingspatroon te kunnen komen. Ontstaat de disbalans door een te lage belastbaarheid is het van belang de fysieke belastbaarheid juist te vergroten met behulp van verbetering van houding en beweging, spierversterking en/of conditieverbetering, om zo de belasting beter aan te kunnen.

Mentale overbelasting

Dan is er de mentale overbelasting, door verschillende factoren en veranderingen in ons leven zetten we onszelf en onze medemens gevraagd en ongevraagd onder hoge mentale druk. We studeren, werken, plannen carrière, hebben relaties, verliezen relaties, gaan samenwonen, huwen, krijgen kinderen, scheiden, onderzoeken de wereld om ons heen in steeds grotere straal, kortom in hoog tempo veranderen we onze constante leefomgeving. Wij leggen de lat voor onszelf en onze medemens, bewust en onbewust steeds hoger.

Aan de ene kant zijn we constant op zoek naar verandering, soms uit onvrede met wat we hebben, soms om onze grenzen te verleggen, de blik te verbreden, aan de andere kant zijn we op zoek naar zingeving van ons leven en onze eigen invulling daarvan. Dit bij elkaar heeft tot gevolg dat we onszelf en onze omgeving weinig rust geven, de opwinding van de dagelijkse zaken verandert dan in stress van constant aanpassen.

Het emotionele evenwicht

Het emotionele evenwicht wordt, naast de continue ontwikkeling die we als mens doormaken, mede door bovenbeschreven veranderingen, in ons leven constant uit balans gebracht. De verwerking van emoties, die we op onze levensweg doormaken heeft rust, tijd en aandacht nodig. We staan over het algemeen te kort stil bij de impact die gebeurtenissen kunnen hebben. Soms vluchten we weg van onze angsten, pijnen en verdriet, soms doen we ons sterker voor dan we ons van binnen voelen en soms zijn we zo afgesloten van het gevoel dat we niet beseffen waar we meebezig zijn. Herstellen van het emotionele evenwicht kost energie en is een belasting, zelfs overbelasting voor onszelf, zodra we hier te weinig tijd en energie voor vrij maken.

Disbalans

Er is disbalans in lichaam en geest, emotie en denken, denken en voelen ergens voelen we dat wel maar we weten geen andere uitweg dan er tegen aan gaan. Totdat ons lichaam het pijn signaal hoofdpijn aanreikt.

Een disbalans in welke vorm dan ook geeft namelijk dat de interne huishouding hard aan het werk gaat om herstel te krijgen, dit geeft direct een zwaarder belasting van de nieren (er wordt immers meer bloed rondgepompt, meer energie verbrand, meer afvalstoffen geproduceerd) op het moment dat de nieren het niet meer aankunnen ontstaat er een verzuring in het lichaam met gevolg dat de kleiner bloedvatwandjes onvoldoende kunnen pompen om de bloedstroom goed op gang te houden. De hoofdpijn probeert ons werkelijk te onthoofden: weg van het denken, liggende houding, dwingen tot rust, loslaten van pijn. Veel cliënten in mijn praktijk hebben me vertelt dat hoofdpijn regelmatig tot huilbuien aanzet, dit is een uiting we zelden horen bij mensen met knie, lage rugpijn, schouderpijn enz.

Zelfonderzoek bij hoofdpijn

De ervaring hiermee zowel als patiënt en als therapeut heeft mij ervan overtuigd dat het emotioneel, functioneel en fysieke zelfonderzoek bij hoofdpijn zeer belangrijk is. Om te weten waar je aan het herstel moet werken moet je eerst weten waar de kink in de kabel zit. Als onze energie stroom blokkeert kan het ook weer stromend komen door de juiste problemen op te lossen, op te ruimen, te verwerken. Dit vraagt van een cliënt veel tijd aandacht en liefde voor zichzelf. Daarbij is een begeleidend behandelaar/therapeut en een veilige omgeving nodig, ik nodig alle hoofdpijn patiënten uit om naar zichZelf op zoek te gaan en het lef te hebben de pijnstillers aan de kant te zetten.